Tips & Tricks pentru montaj mobila DIY

Acasa » Ultimele Stiri » Sfaturi utile pentru montarea mobilierului DIY

Sfaturi utile pentru montarea mobilierului DIY

Asamblarea unei piese simple de mobilier poate părea descurajantă la început – dar da, până la urmă, este ceva fezabil! Cu siguranță că, pentru cei mai mulți, poate reprezenta o provocare. Iată însă șapte sfaturi utile pentru asamblarea mobilierului DIY pe care vi le punem la dispoziție pentru un succes garantat.

S-au dus zilele în care singura modalitate de a vă monta cu succes măsuța de cafea era să apelați la profesioniști. Asamblarea mobilierului „DIY”, cum spun americanii – ori, mai pe românește, de unul singur – a devenit destul de populară astăzi. Îndrumați de sfaturile noastre, înarmați cu uneltele potrivite și multă răbdare, o veți putea duce, cu siguranță, la bun sfârșit.  

1. Măsurați cu precizie! 

Înainte de a lua o decizie finală cu privire la piesa de mobilier care vă trebuie, este necesar să măsurați mai întâi spațiul disponibil. Astfel, procesul de asamblare va fi rapid și fără probleme, deoarece știți deja că piesa aleasă se va potrivi zonei. Nu există nimic mai frustrant decât să cumpărați o piesă de mobilier, să așteptați ca aceasta să fie în sfârșit livrată acasă, să petreceți mult timp și să depuneți efort la asamblare, doar pentru a afla mai târziu că nu se potrivește în locul destinat acesteia.

2. Informați-vă despre materialul din care este confecționat mobilierul

Nu începeți niciun proiect de asamblare a mobilei fără a cunoaște mai întâi materialul din care aceasta este confecționată. Faceți cercetări pe internet, intrați și căutați pe YouTube sau chiar verificați site-ul producătorului. Pentru ce este nevoie de toată această muncă de „cercetare”? Simplu: pentru a fi sigur că uneltele pe care le veți folosi nu vă vor strica mobila. Iată câteva dintre materialele de bază folosite pentru a fabrica cele mai uzuale piese de mobilier:

  • lemn compozit și placaj: aceste tipuri de lemn se situează în gama mai ieftină de prețuri. Produsele confecționate din aceste tipuri de lemn nu sunt extrem de rezistente. Prin urmare trebuie să fiți puțin mai atenți atunci când încercați să asamblați mobila. Lucrați cu atenție pentru a nu greși, deoarece dezasamblarea poate deteriora piesele componente și poate îngreuna montarea lor la loc.
  • plăcile laminate, simple și furniruite: acestea sunt cele mai comune tipuri de materiale pentru mobilier disponibile în zilele noastre. La aspect, seamănă izbitor de mult cu lemnul. Sunt însă realizate prin presarea la temperaturi înalte a așchiilor de lemn sau chiar din rumeguș, împreună cu o rășină sintetică specială sau un liant adecvat. La interior se folosesc particule de dimensiuni mai mari. În stratul exterior se folosesc particule mult mai fine, care cresc rezistența la zgârieturi și conferă o ușurință în procesare. Laminarea se face prin aplicarea unei folii speciale de furnir sintetic, în diverse nuanțe și structuri. Trebuie să aveți grijă cum curățați acest tip de mobilier înainte de asamblare, deoarece prea multă apă îl poate deteriora.
  • lemnul de esență tare: aceasta este cea mai durabilă și cea mai scumpă dintre toate opțiunile. Experții sugerează să lăsați asamblarea mobilierului din lemn masiv pe seama specialiștilor, deoarece sarcina poate fi destul de complicată pentru mâinile neexperimentate.

3. Achiziționați uneltele de bază pentru asamblarea mobilierului DIY

Există un set minim unelte, pe care trebuie să le achiziționați înainte de a începe asamblarea unei piese de mobilier. Acestea sunt sunt ușor de găsit, la îndemâna tuturor și pot fi folosite pentru reparații ușoare și rapide în casă. Iată câteva dintre „sculele” de bază folosite la asamblarea majorității pieselor de mobilier: 

  • un set de chei hexagonale (cunoscute și sub denumirea chei imbus sau cheie allen)
  • șurubelniță cu cap plat
  • șurubelniță cu cap în cruce (Philips)
  • șurubelniță electrică
  • ciocan de cauciuc
  • ciocan normal, cu cap metalic
  • ruletă sau bandă de măsurat
  • șmirghel sau hârtie de șlefuit
  • pendular
  • bormașină

4. Citiți întotdeauna instrucțiunile

Printre alte sfaturi utile pentru montarea mobilierului DIY se numără și cel de a citi instrucțiunile din pachet. Astfel, după ce ați despachetat piesele principale, citiți cu atenție instrucțiunile puse la dispoziție de către producător. În plus, nu uitați niciodată să citiți politica de returnare a companiei. E important pentru cazul în care ați făcut vreo greșeală în procesul de asamblare. Sau dacă au lipsit piese sau a apărut vreo deteriorare la sosirea piesei de mobilier.

5. Dați-i drumul și personalizați!

Uneori, cumpărăm o piesă de mobilier pentru că se potrivește nevoilor noastre de moment sau pentru că era la reducere. Cu toate acestea, se întâmplă să nu fim pe deplin încrezători și mulțumiți de aspectul său general. Pentru că oricum o asamblați singuri, nu vă fie teamă să o personalizați în funcție de ceea ce vă place. Unele dintre modalitățile prin care vă puteți personaliza mobila includ vopsirea piesei în culoarea aleasă de voi. De asemenea, puteți schimba feroneria dulapurilor sau a sertarelor sau înlocui suportul de sprijin.

6. Alegeți un spațiu de lucru propice pentru asamblarea mobilierului DIY

Nu este recomandabil să începeți un proiect de bricolaj într-o zonă a locuinței care este foarte circulată. Prin urmare, evitați holul sau camera de zi. Cel mai bine este să faceți lucrările de asamblare a mobilei în grădină, în garaj sau într-o cameră goală. Uneori, nu veți puteți termina lucrarea într-o singură ședință. Astfel, dacă doriți să o terminați mai târziu, ar trebui să puteți pleca de la locul în care asamblați mobilierul fără a exista pericolul ca unele piese să se piardă sau să se deterioreze.

7. Nu vă grăbiți la montajul mobilierului DIY

De cele mai multe ori, suntem nerăbdători să ne terminăm imediat proiectul de bricolaj. Cu toate acestea, este foarte important să nu vă grăbiți. Evitați astfel să vă deteriorați mobila sau să comiteți greșeli care vă pot obliga să refaceți întregul proces. Nu uitați că nu sunteți un producător de mobilă sau un expert în montaj! Trebuie doar să urmați, cu răbdare, instrucțiunile care sunt scrise pentru voi. Alocați timp suficient pentru această sarcină, astfel încât să nu trebuiască să vă grăbiți. Dacă nu sunteți sigur de ceea ce trebuie să faceți sau dacă instrucțiunile din manual nu sunt clare, căutați tutoriale video pe YouTube sau sunați producătorul.
Nu uitați: oricât de simplă vă va părea operațiunea, aplicați sfaturile utile pentru montarea mobilierului DIY oferite mai sus. Astfel, totul va fi mai ușor și nu vă lăsa copleșit de această sarcină. Până la urmă, e distractiv și plin de satisfacții să vă transformați în meșteri! Și, mai ales, nu uitați: dacă vă simțiți depășiți, puteți apela oricând la noi!

Scroll to top